A MÁV Szimfonikus Zenekar Kesselyák Gergely vezényletével a 2020. november 5-én elhunyt Szőcs Géza költő, író, irodalomtudós és politikus emlékére ad online koncertet 2021. február 3-án, 19.00 órakor a Zeneakadémián.

Szőcs Géza 1953-ban született Marosvásárhelyen. Felsőfokú tanulmányait Kolozsvárott, a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen végezte magyar-orosz szakon, 1978-ban diplomázott. Már egyetemi tanulmányai alatt háromnyelvű egyetemi diáklapot szerkesztett.1975-ben jelent meg első verseskötete. 1979-ben Herder-ösztöndíjjal egy évig Bécsben tanult. Költői és szerkesztői munkásságának fő célja és tartalma az erdélyi magyarság jogainak védelme volt, emiatt a hatóságok részéről állandó támadások érték, 1982-ben le is tartóztatták. 1986-ban Svájcba emigrált, onnan az 1989-es romániai forradalom után tért vissza Kolozsvárra. Újságíró, szerkesztő volt és bekapcsolódott a politikai életbe is. 2010 után kezdődött aktív szerepvállalása Magyarországon, a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, a Magyar PEN Club elnöke, 2012-től a miniszterelnök főtanácsadója volt, közben szüntelenül folytatta irodalmi munkásságát. Számtalan kitüntetést kapott, többek között Magyarország Babérkoszorúját, Robert Graves díjat, Bethlen Gábor díjat, a Bécsi Európai Akadémia nagydíját, József Attila díjat, Kossuth díjat.

Szőcs Géza a MÁV Szimfonikus Zenekarnak régi barátja volt, rendszeresen látogatta a zenekar hangversenyeit. Amikor 2017-ben Csaba Péter, a zenekar vezető karmestere megkapta a Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagi fokozatát, a kitüntetés ünnepélyes átadásán ő mondott ünnepi beszédet, kiemelve, hogy a kolozsvári születésű karmester életművével Erdély, a magyarság és a francia kultúra sok évtizedes kapcsolatait mélyítette tovább. Csaba Péter, aki maga is Erdélyből indult sikeres művészi pályájára, meleghangú írásban fejezte ki fájdalmát és részvétét.

A műsor első részében Mozart: A varázsfuvola és a Don Giovanni népszerű operaáriáit hallhatja a közönség. A második részben Fekete Gyula Excelsior! című kortárs opera részlete mellett a gyász kifejezésére Alekszej Ribnyikov, kortárs orosz zeneszerző szimfóniájának lassú tétele hangzik majd el. Ezt követően Selmeczi György, Szőcs Géza szövegére komponált Szirén, illetve Veron című operáiból hangoznak el részletek.

A hangverseny szólistái: Kele Brigitta – szoprán, Fekete Attila – tenor, Kovács István – basszus.

 

Az esten Szőcs Géza Hitvallás (2009) című írásából Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze olvas föl szemelvényeket. 

A koncert szünetében az alkalomra készült Meglátni a szirént című kisfilmet láthatja a közönség. Rendező-forgatókönyvíró: Farkas Wellmann Endre.

Filmelőzetes: https://youtu.be/8NQRIxr01to

A hangverseny megtekintése a MÁV Szimfonikus Zenekar Youtube csatornáján ingyenes.

Link: https://www.youtube.com/channel/UCNVlVyEFzpa7D0mKnDxtkcA

 Erdélyi Miklós bérlet 5. előadás

IN MEMORIAM SZŐCS GÉZA

A MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje

 

  1. február 3. 19.00

Zeneakadémia – online közvetítés – ingyenes

 

Műsor: I. rész

 

Mozart: A varázsfuvola – Nyitány

Képária

Sarastro áriája a 2. felvonásból

 

Mozart: Don Giovanni –    Nyitány

Don Ottavio áriája az 1. felvonásból

Leporello áriája (Regiszter-ária)

Donna Elvira áriája

 

II. rész

 

Fekete Gyula: Excelsior! –            Liszt Ferenc áriája (Magnificat)

 

A.Ribnyikov: VI. szimfónia –          Sarabanda

 

Selmeczi GyörgySzőcs Géza: Szirén – opera-keresztmetszet

Prológ

A Szirén áriája

A karmester áriája

Tercett

Selmeczi György – Szőcs Géza: Veron – Szerelmi kettős

 

 

Közreműködik: Kele Brigitta – szoprán, Fekete Attila – tenor, Kovács István – basszus,

Bogdán Zsolt színművész

 

Vezényel: Kesselyák Gergely