Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíj – 2017

A Magyar PEN Club bejelenti, hogy a Janus Pannonius Alapítvány kuratóriuma a Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíjat 2017-ben AUGUSTO de CAMPOS brazil költőnek ítélte oda.

A költészeti Nobel-díjnak is nevezett, 50.000 euró pénzjutalommal járó elismerést az elmúlt években Szimin Behbaháni perzsa, Yves Bonnefoy francia, Adonis Ali Ahmad Sa’íd Asbar szíriai, Charles Bernstein amerikai, Giuseppe Conte olasz és Adam Zagajewski lengyel költők kapták. 2017-ben pedig Augusto de Campos a Janus Pannonius Költészeti Nagydíj kitüntetettje.

A világ talán legrangosabb költészeti díjának átadó ünnepségét 2017. szeptember 23-án Pécsett, a Janus Pannonius Múzeum Csontváry termében tartjuk, szeptember 24-én pedig Budapesten, az Uránia Filmszínházban könyvbemutatóval egybekötött gálaműsorral köszöntjük a díjazottat, aki az est végén dedikálja az erre az alkalomra megjelent magyar nyelvű verseskötetét.

A hattagú nemzetközi zsűri minden évben két műfordítói díjat is kioszt: 2017-ben magyar művek idegen nyelvre fordításáért Hans-Henning Paetzke, a külföldi alkotások magyarra fordításárért Nádasdy Ádám veheti át a 3.000 euróval járó elismerést.

Budapest, 2017. szeptember 8.

Szőcs Géza

a Magyar PEN Club elnöke