Flow Architecture – Folk Architecture

Flow Architecture – Folk Architecture

Csikszentmihályi nevéhez fűződik a pszichológiában a flow elmélete, amely egy koncentrált tevékenység során fellépő mentális állapot. A hozzá kapcsolódó könyvei milliókhoz értek el. 2018-ban Szőcs Géza magyar költő és író találkozott vele Budapesten és beszélgetésük során megállapodtak abban, hogy a flow pszichológiai elméletét kiterjesztik az építészet kérdéseire is. Megszületett a „follow architecture” projekt ötlete, sajnos azonban mindketten elhunytak az intenzív együttműködés megkezdése előtt.

Vécsey Zsadány 2007 óta Csikszentmihályi közeli munkatársaként dolgozott. Szőcs nem sokkal halála előtt szervezett néhány találkozót Magyarországon, ahol szóba került a „flow architecture” gondolata is. Nagy Dénes és Vécsey Zsadány is részt vett ezeken a találkozókon, Inkler Valéria pedig a 2019-es kanazawai kongresszus és kiállítás alkalmával folytatott néhány beszélgetést Szőccsel.

A népi építészetről szóló konferencia lehetőségét kihasználva Nagy Dénes azt javasolta, hogy egyesítsük erőinket és haladjunk előre a „flow-építészet” gondolatával, és tanuljunk a népi építészet hagyományaiból is, azzal a céllal, hogy javaslatokat tegyünk az épített és a természeti környezet összhangjának megteremtésére és a „boldog otthonok” kialakításának segítésére.

Ez egyben tisztelgés Csikszentmihályi Mihály (1934-2021) és Szőcs Géza (1953-2020) előtt. A dokumentum angol nyelven tölthető le.

Csíkszentmihályi Mihály és Szőcs Géza (A kép illusztráció)
Csíkszentmihályi Mihály és Szőcs Géza (A kép illusztráció)